Σε όλους αρέσει μια υγιής και όμορφη οδοντοστοιχία, όμως μπορεί η αγαπημένη σου συνήθεια να μην σε αφήνει να αποκτήσεις την τέλεια οδοντοστοιχία που πάντα ήθελες. Οι «κακές» συνήθειες είναι ίσως και αυτές που απολαμβάνουμε περισσότερο. Αν όμως προσέξουμε, ίσως μπορέσουμε να διατηρήσουμε κάποιες από αυτές τις συνήθειες χωρίς να καταστρέφουμε παράλληλα τα δόντια μας.
Τα δόντια καλό θα είναι να τα βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα για δύο περίπου λεπτά. Εάν βουρτσίζουμε παραπάνω ή εάν χρησιμοποιούμε σκληρή οδοντόβουρτσα τότε μπορεί να δημιουργήσουμε φθορά στα δόντια καθώς και στα ούλα.
Λύση: αγοράζουμε μία μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα, βάζουμε μέτρια δύναμη στα δόντια μας και δεν βουρτσίζουμε με τις ώρες.
Η συνήθεια του να τρώμε τα νύχια μας μπορεί να δημιουργήσει μικροσπασίματα στα μπροστινά μας δόντια. Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορεί να έχει και το μάσιμα ποπ-κορν, καθώς και το ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο του μασίματος των καπακιών από το στύλο. Επίσης αν γίνεται για πολλή ώρα καθημερινά, ‘βάζει’ την γνάθο μας σε λάθος θέση με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση διαταραχών της γνάθου.
Λύση: προσπάθεια να κάνουμε κάτι άλλο όταν αισθανόμαστε στρεσαρισμένοι.
Είναι μία συνήθεια που όταν γίνεται σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών, πόνο, καθώς και δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Λύση: προσπαθούμε να μην σφίγγουμε τα δόντια μας κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν το βράδυ συμβαίνει αυτό τότε φτιάχνουμε έναν νάρθηκα προστασίας στο οδοντίατρό μας.
Ο πάγος είναι κρύσταλλος. Το σμάλτο μας έχει κρυσταλλική δομή. Όταν δύο κρύσταλλοι συγκρούονται ένας από τους δύο θα σπάσει. Συνήθως είναι ο πάγος, όμως δεν είναι πάντα αυτός. Μπορεί να είναι και το δόντι μας.
Λύση: πίνουμε τα ποτά μας με καλαμάκι και δεν σπάμε παγάκια.
Όταν πολύ συχνά μέσα στην ημέρα τσιμπολογάμε σνακ με ζάχαρη ή πίνουμε για πολύ ώρα γλυκά ροφήματα, τότε εκθέτουμε τα δόντια μας στον κίνδυνο τερηδόνας.
Λύση: τρώμε σωστά γεύματα με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έτσι ώστε να μας κρατούν χορτάτους. Αποφεύγουμε τα άσκοπα τσιμπολογήματα. Αν πέσουμε στον πειρασμό ξεπλένουμε το στόμα μας με ένα ποτήρι νερό.
Τα δόντια μας είναι πολύ χρήσιμα όταν θέλουμε να κόψουμε κλωστές ή να ανοίξουμε κάτι όμως μπορεί να σπάσουν αν τα χρησιμοποιούμε συχνά ή ακόμη και να καταπιούμε κάτι.
Λύση: χρησιμοποιούμε τα σωστά εργαλεία για να κάνουμε τις δουλειές μας.
Η συχνή λήψη ανθρακούχων ποτών ή πολλών λεμονιών ή ξυδιού δημιουργεί ένα συνεχές όξινο περιβάλλον μέσα στο στόμα με αποτέλεσμα τα δόντια μας να διαβρώνονται.
Λύση: μειώνουμε τις ποσότητες από τα παραπάνω και πίνουμε αρκετό νερό για να ξεπλύνουμε τα δόντια μας μετά.
Με το κάπνισμα χρωματίζονται τα δόντια μας. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, μειώνεται ο δείκτης επιτυχίας των εμφυτευμάτων και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου.
Λύση: διακοπή του καπνίσματος
Αν κάνεις κάποιο σπόρ που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού στο πρόσωπο, π.χ μποξ ή κάποια πολεμική τέχνη ή αθλήματα με μπάλα, καλό θα είναι να φοράς έναν αθλητικό νάρθηκα γιατί μπορεί να σε προφυλάξει από τραυματισμό των δοντιών.
Η χρήση πιπίλας ή το δάχτυλο στο στόμα κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσουν σε μετακίνηση των πρόσθιων δοντιών προς τα εμπρός.
Λύση: έγκαιρη διακοπή της πιπίλας ή της συνήθειας του δάχτυλου στο στόμα ώστε να μην μετακινηθούν τα δόντια.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ακριβώς την επίδραση του πιπιλίσματος του δακτύλου:
Cookie name | Active |
---|