Διαβήτης: Πως επηρεάζει τα δόντια και τα ούλα
14/03/2022Καφές, γρήγορα γεύματα, έντονες γεύσεις, κάπνισμα, πολυάσχολη καθημερινότητα και φυσικά τακτική και πολύωρη χρήση της μάσκας. Μήπως έχετε βρεθεί και εσείς αντιμέτωποι με δυσάρεστη αναπνοή της στοματικής σας κοιλότητας, λίγο πριν παρευρεθείτε σε μια συνάντηση ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση; Η κακοσμία του στόματος, ή αλλιώς χαλίτωση με την επιστημονική ονομασία, είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο και υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1 στους 4 ανθρώπους του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε τους τρόπους που αυτή εκδηλώνεται και tips για να απαλλαγείτε και να αποκτήσετε δροσερή αναπνοή.
Ποιος μπορεί να δώσει τη λύση;
Προτού ξεκινήσουμε, καλό είναι να επισημανθεί ότι μόλις το αντιληφθείτε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να εξεταστεί από τον οδοντίατρο σας, τον στοματολόγο, τον ωτορινολαρυγγολόγο. Είναι εξίσου πιθανό να συνεργαστούν και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, προκειμένου να τεθεί η ακριβής διάγνωση και να εντοπισθούν τα αίτια της χαλίτωσης.
Κακοσμία στόματος: Πώς μπορεί να εμφανιστεί;
Για να καταφέρει κανείς να απαλλαγεί από την κακοσμία του στόματος θα χρειαστεί πρώτα να καταλάβει ποιοι είναι οι λόγοι που την προκαλούν, για να μπορέσει να την αναγνωρίσει και να την αντιμετωπίσει κατάλληλα. Πάμε να δούμε μερικούς από τους συχνότερους:
Βακτήρια
Ο πιο συχνός ένοχος που μπορεί να προκαλέσει κακοσμία είναι τα βακτήρια που κάνουν πάρτι στην στοματική μας κοιλότητα. Τα δόντια μας έχουν μεταξύ τους κάποια μικρά κενά, που χωρίζουν το ένα από το άλλο. Αυτά τα κενά είναι πόλοι έλξης μικρών σωματιδίων τροφής που κολλάνε ανάμεσα στην οδοντοστοιχία. Ωστόσο, τα υπολείμματα αυτά είναι αρκετά πιθανό να σταθούν και σε άλλα κενά που θα βρουν εντός της στοματικής κοιλότητας. Το αποτέλεσμα; Όταν η τροφή συσσωρεύεται στο στόμα βοηθά στον ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που με τη σειρά του δημιουργεί τη λεγόμενη κακοσμία.
Ξηροστομία
Η ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει κακοσμία στόματος; Φυσικά και μπορεί και μάλιστα ανήκει στα κύρια αίτια εμφάνισής της τελευταίας. Το σάλιο που παράγεται στην στοματική κοιλότητα είναι απαραίτητο για την υγιή και αρμονική λειτουργία όλης της κοιλότητας. Κρύβει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες ικανές να αποβάλλουν τα βακτήρια που εμφανίζονται. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι αν δεν παράγεται αρκετό σάλιο, τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα εδραιωθούν εντός του στόματος, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μυρίζουν.
Κακή στοματική υγιεινή
Το Α και το Ω, όπως αναφέρουμε συνέχεια, είναι η τακτική και επαναλαμβανόμενη φροντίδα του στόματός μας, πρωί και βράδυ που περιλαμβάνει:
- Βούρτσισμα των δοντιών και καθαρισμό της γλώσσας
- Χρήση νήματος για καθάρισμα των μεσοδόντιων διαστημάτων και
- τέλος συνδυάζεται από κάποιο στοματικό διάλυμα για να απομακρυνθούν τα μικρόβια και να μας αφήσει κάποια αίσθηση φρεσκάδας.
Αν δεν τηρούμε τη ρουτίνα φροντίδας του στόματος για να έχουμε μια καλή στοματική υγιεινή μπορεί να προκληθεί τερηδόνα ή ασθένεια των ούλων, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί και η κακοσμία.
Μερικοί ακόμη λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία είναι:
- Λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα ή τα ιγμόρεια.
- Κάπνισμα: Προφανής λόγος. Εδώ επηρεάζει και ο καπνός που αφήνει άσχημη μυρωδιά, αλλά και το κάπνισμα σαν διαδικασία, η οποία σταδιακά μπορεί να προκαλέσει άλλα στοματικά προβλήματα (ξηροστομία, ασθένεια μέχρι και απώλεια δοντιών).
- Κατανάλωση ορισμένων τροφών: Έντονη και δυσάρεστη αναπνοή μπορούν να προκαλέσουν τροφές όπως το κρεμμύδι ή το σκόρδο. Αυτό οφείλεται στις θειούχες ενώσεις τους που όταν μασηθούν, απελευθερώνουν αέρια. Το αποτέλεσμα είναι η μυρωδιά να εγκλωβίζεται στο στόμα, να αναμειγνύεται με τα βακτήρια που υπάρχουν και να αφήνει την αίσθηση της κακοσμίας.
Πείτε αντίο στη στοματική κακοσμία
Έχετε αναγνωρίσει τα αίτια εμφάνισης της χαλίτωσης; Έφτασε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την άσχημη αναπνοή. Πέρα από την προφανή και πιο σημαντική πρακτική που είναι η σωστή και τακτική στοματική φροντίδα, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και κάποια άλλα μικρά tips που θα σας χαρίσουν δροσερή αναπνοή. Πάμε να τα δούμε:
- Κατανάλωση άφθονου νερού
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ξηροστομίας, τότε βοηθήστε τη στοματική κοιλότητα πίνοντας άφθονο νερό. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η απαιτούμενη υγρασία στο στόμα. Έτσι βοηθάτε τόσο στο ξέπλυμα των υπολειμμάτων από τις τροφές που παραμένουν, όσο και στο να μη σχηματιστούν βακτήρια.
- Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Με τη μάσηση οι σιελογόνοι αδένες ενεργοποιούνται και παράγουν μεγάλη ποσότητα σάλιου. Εκτός των άλλων, η γεύση της τσίχλας μπορεί να καλύψει προσωρινά την κακοσμία του στόματος.
- Προσθήκη βοτάνων στη διατροφή σας
Τα βότανα βοηθούν στο να κάνουν ακόμη πιο γευστικά τα πιάτα σας. Παράλληλα, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της κακοσμίας. Δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας φρέσκια μέντα, μαϊντανό, κόλιανδρο, μάραθο για δροσερή αναπνοή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μάραθος μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της συσσωρευμένης πλάκας και της νόσου των ούλων.
- Πλύσεις με αλατόνερο
Γνωρίζετε ότι το αλατόνερο μπορεί να απομακρύνει τη δυσάρεστη αναπνοή; Αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας με το μείγμα ζεστού νερού και αλατιού είναι ικανό να απομακρύνει έως και 60% των ουσιών που προκαλούν κακοσμία.
Extra info: Το αλάτι βοηθάει να συγκεντρωθούν τα βακτήρια στην επιφάνεια. Έτσι εξαλείφονται πιο εύκολα.
Αναλύσαμε κάποιους από τους συχνότερους λόγους εμφάνισης της κακοσμίας και είδαμε μερικά tips που θα μας δώσουν προσωρινή αλλά άμεση λύση στην καταπολέμησή της. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραμελούμε την επίσκεψή μας στο οδοντίατρό μας, όπου θα πραγματοποιήσει άμεση διάγνωση του προβλήματος και θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα. Και φυσικά φροντίζουμε να κλείνουμε το ραντεβού μας για τον οδοντιατρικό καθαρισμό μας κάθε εξάμηνο. Στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά θα σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο τη στοματική κακοσμία και θα σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα για ένα υγιές και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο.