Οδοντικό νήμα: Γιατί πονάνε τα ούλα μας
12/04/2021Εγκυμοσύνη και ούλα: Ασθένειες και θεραπείες
07/05/2021Έπειτα από κάθε γεύμα μας, μικροσκοπικά ή και μεγαλύτερα κομμάτια από τροφές συσσωρεύονται στα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια μας. Το βούρτσισμα με την οδοντόβουρτσα χρειάζεται να γίνεται δύο φορές την ημέρα, για περίπου δύο λεπτά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε με την οδοντόβουρτσα να πετύχουμε καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων.
Πώς μπορούμε λοιπόν να καθαρίσουμε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια μας; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Πάμε να τους δούμε.
Τί κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;
Αυτά τα διαστήματα είναι σημαντικό να καθαρίζονται μια φορά την ημέρα με κάποιον άλλον τρόπο, εκτός της οδοντόβουρτσάς μας. Ο μη καθαρισμός των συγκεκριμένων περιοχών, προκαλεί ευκολότερα τερηδόνα στα δόντια καθώς και προβλήματα στα ούλα μας, όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Οι τρόποι που υπάρχουν, λοιπόν, για να καθαρίσουμε τα μεσοδόντια διαστήματα είναι:
- Το οδοντικό νήμα
- Οι οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες (dental picks)
- Τα μεσοδόντια βουρτσάκια (interdental brushes)
- Συσκευές μεσοδόντιου καθαρισμού με νερό υπό πίεση (Oral B Oxyjet, Phillips Sonicare Air Floss Ultra).
Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι, ακριβώς γιατί οι μεσοδόντιοι χώροι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ενώ δηλαδή κάποιος μπορεί να καθαρίσει τις μεσοδόντιες περιοχές με νήμα, κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται για παράδειγμα μεσοδόντια βουρτσακια.
Το πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο μεσοδόντιος καθαρισμός, εξαρτάται από τη συμμόρφωση και την κινητοποίηση του ασθενή. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι ασθενείς βρίσκουν το μεσοδόντιο καθαρισμό με νήμα δύσκολο, ειδικά εάν έχουν σφιχτά σημεία επαφής ανάμεσα στα δόντια. Για το λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί και άλλα εργαλεία μεσοδόντιου καθαρισμού, για να ταιριάξουν με όλες τις διαφορετικές γεωμετρίες των μεσοδόντιων χώρων. Ας δούμε τώρα αναλυτικά τις διάφορες μεθόδους:
Το οδοντικό νήμα
To οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των τροφών και της πλάκας, που συσσωρεύονται στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια μας και δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Είναι το πιο συχνό μέσο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων περιοχών. Οι οδοντίατροι προτείνουν την χρήση του νήματος μία φορά την ημέρα, συνήθως μετά το βούρτσισμα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντικού νήματος, όπως:
- Ακήρωτο, το πιο συνηθισμένο, παραδοσιακό νήμα.
- Κηρωμένο, νήμα με επικάλυψη κεριού, το οποίο ξεφτίζει πιο δύσκολα από το ακήρωτο.
- Superfloss, παραδοσιακό νήμα με φαρδύτερο κομμάτι, το οποίο μοιάζει με νήμα πλεξίματος. Προορίζεται για καθαρισμό πιο φαρδιών μεσοδόντιων διαστημάτων.
- Νήμα με πλαστικό συγκρατητήρα τύπου Y ή F. Εδώ, είτε έχουμε τον πλαστικό συγκρατητήρα και προσαρμόζουμε το νήμα κάθε φορά, είτε αγοράζουμε τον πλαστικό συγκρατητήρα που έχει ήδη προσαρμοσμένο το νήμα.
- Νήμα που στην άκρη του έχει ένα πλαστικό άκρο σα βελόνα, έτσι ώστε να μπορεί να περνά πιο εύκολα στις μεσοδόντιες περιοχές.
Κλινική έρευνα έχει δείξει ότι δεν υπερέχει κάποιος τύπος περισσότερο, ως προς την καθαριστική του δράση. Ο οδοντίατρος, λοιπόν, προτείνει τον έναν ή τον άλλον τύπο νήματος βάσει της ευκολίας χρήσης στο κάθε άτομο καθώς και της προσωπικής του προτίμησης.
Άλλες συσκευές για μεσοδόντιο καθαρισμό
Σε άτομα με περιοδοντίτιδα, όπου τα μεσοδόντια διαστήματα έχουν φαρδύνει, ή σε άτομα με προσθετικές αποκαταστάσεις, όπως και με σιδεράκια, το οδοντικό νήμα είτε δεν μπορεί να περάσει είτε είναι αρκετά λεπτό για να καθαρίσει την περιοχή. Έτσι, έχουν αναπτυχθεί και άλλα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού, τα οποία είναι:
- Τα μεσοδόντια βουρτσάκια (interdental brushes)
- Oι οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες ή dental picks
- Κάποιες οδοντιατρικές συσκευές που εκτοξεύουν νερό ή νερό με αέρα ή και στοματικό διάλυμα στα μεσοδόντια διαστήματα.
Μεσοδόντια βουρτσάκια (interdental brushes)
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μοιάζουν με μικρές οδοντόβουρτσες και έχουν κυλινδρικό ή κωνικό σχήμα. Είναι είτε ευθεία είτε σε κάποια βάση, υπό 90 μοίρες γωνία, και υπάρχουν σε διάφορες διαμέτρους. Είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν και έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με το νήμα. Ιδιαίτερα, χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων περιοχών κάτω από γέφυρες, όταν φορά κανείς σιδεράκια, ακόμη και όταν έχει κάποιος περιοδοντίτιδα. Ο γενικός κανόνας είναι: όσο πιο ευρύ είναι το μεσοδόντιο διάστημα, τόσο πιο φαρδύ μεσοδόντιο βουρτσάκι χρησιμοποιούμε.
Οδοντογλυφίδες (dental picks)
Υπάρχουν κάποιες «οδοντιατρικές» οδοντογλυφίδες, οι οποίες είναι φτιαγμένες από καουτσούκ, εύκαμπτες, ελαστικές, μαλακές και προορίζονται για την ασφαλή αφαίρεση της πλάκας ανάμεσα στα δόντια. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη για να περνούν από στενότερα αλλά και ευρύτερα μεσοδόντια διαστήματα. Επίσης, δεν έχουν latex και δεν είναι από ξύλο ή μέταλλο. Τις βρίσκουμε σε σχήμα ευθύ ή ελαφρώς καμπυλωμένο για να περνούν εύκολα, τόσο μέσα από μεσοδόντια διαστήματα, όσο και κάτω από γέφυρες. Επίσης, κάνουν και ελαφρύ μασαζ στα ούλα.
Συσκευές μεσοδόντιου καθαρισμού με καταιωνισμό νερού υπό πίεση (water flossing devices)
Πρόκειται για συσκευές που εκτοξεύουν νερό, νερό με άερα ή και στοματικό διάλυμα υπό πίεση στα μεσοδόντια διαστήματα, με σκοπό να τα καθαρίσουν. Είναι μικρές συσκευές, οι οποίες βρίσκονται στο μπάνιο μας. Είναι αποτελεσματικές και εύκολες στη χρήση τους.
O οδοντίατρος είναι εκείνος, ο οποίος θα μας κατευθύνει στον πιο εύκολο και σωστό τρόπο μεσοδόντιου καθαρισμού. Στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά, έπειτα από επίσκεψη σας, θα σας συμβουλεύσουμε για να ακολουθήσετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα. Για ένα τέλειο και υγιές χαμόγελο.
Παρακάτω ακολουθούν δύο βίντεο για αποτελεσματικό μεσοδόντιο καθαρισμό, με τις συσκευές μεσοδόντιου καθαρισμού με νερό υπό πίεση.
Το πρώτο παρουσιάζει τη μέθοδο της Oral-B, με τεχνολογία Oxyjet, και το δεύτερο τη μέθοδο της Phillips, Sonicare Air Floss Ultra, που εκτοξεύει στοματικό διάλυμα.