Η σωστή στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για να διατηρούμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο. Αρχικά, περιλαμβάνει καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, δύο φορές την ημέρα. Όμως, χρειάζεται και καθαρισμός των μεσοδόντιων περιοχών μια φορά την ημέρα, με νήμα, αφού η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει μεγάλο ποσοστό των σωματιδίων τροφής, που συσσωρεύονται στο μεσοδόντιο διάστημα.
Ορισμένες φορές πονάμε, όταν κάνουμε νήμα. Ας δούμε τους λόγους που προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση.
Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα είναι η ύπαρξη τερηδόνας σε κάποια περιοχή του δοντιού, που εμφανίζεται στο μεσοδόντιο χώρο. Αν υπάρχει τερηδόνα στην περιοχή του δοντιού που έρχεται σε επαφή με το διπλανό δόντι, τότε το νήμα μπορεί να ενοχλεί.
Ένας ακόμη λόγος, είναι η ύπαρξη κάποιου σφραγίσματος που έχει ξεκολλήσει από το δόντι ή προεξέχει. Στην περίπτωση αυτή, το νήμα θα κουνήσει το χαλαρωμένο σφράγισμα και αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει πόνο. Στην περίπτωση πάλι που το σφράγισμα προεξέχει, τότε η είσοδος του νήματος στη μεσοδόντια περιοχή γίνεται δυσκολότερη. Το αποτέλεσμα είναι το νήμα να ξεφτίζει στην προσπάθειά μας να το περάσουμε και έτσι να τραυματίζουμε το ούλο μας.
Ο πόνος στα ούλα είναι πιθανό να οφείλεται και σε λανθασμένη τεχνική που ακολουθούμε κατά τη χρήση του νήματος. Μπορεί να πιέζουμε πολύ το νήμα, θέλοντας να περάσει από τα σφιχτά σημεία επαφής των δοντιών μας. Το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζουμε πολλές φορές τα ούλα μας. Εκεί, είναι σημαντικό να τροποποιήσουμε την τεχνική μας.
Μια άλλη περίπτωση, είναι η ύπαρξη ουλίτιδας. Μπορεί το ούλα μας να έχουν φλεγμονή, οπότε καθώς χρησιμοποιούμε το νήμα για τον καθαρισμό των δοντιών μας, αυτά πονούν και ματώνουν πολύ εύκολα. Εφόσον παρατηρήσουμε πρήξιμο και ο πόνο στα ούλα μας καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρό μας, γιατί ίσως χρειαστούμε θεραπεία για την ουλίτιδα, ώστε να μην επιδεινωθεί.
Ωστόσο εάν επιμείνουμε βουρτσίζοντας καλύτερα την περιοχή, έπειτα κάνοντας νήμα, αλλά πιο μαλακά και τέλος, εφαρμόζοντας μία αντισηπτική αλοιφή θα διαπιστώσουμε πως προοδευτικά το ούλο θα ξεπρηστεί και σταδιακά θα σταματήσει να μας προκαλεί ενόχληση.
Ορισμένες φορές η περιοχή του αυχένα του δοντιού, εκεί δηλαδή όπου το δόντι συναντά το ούλο, είναι πιο ευαίσθητη. Αυτό συμβαίνει, καθώς έχει προκύψει αποτριβή/διάβρωση. Η αποτριβή προκαλείται από όξινες τροφές, που μπορεί να καταναλώνουμε, και από σκληρό και απότομο βούρτσισμα. Ακόμη, μπορεί να οφείλεται στους αρκετά συχνούς καθαρισμούς που πραγματοποιούμε στον οδοντίατρό μας. Θυμίζουμε ότι συνίσταται να κάνουμε καθαρισμό κάθε 6 μήνες. Αυτές οι περιοχές των δοντιών είναι αρκετά πιθανό να μας πονάνε, όταν χρησιμοποιούμε νήμα.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο και να μας δυσκολέψουν στη διαδικασία του σωστού καθαρισμού των δοντιών μας με το οδοντικό νήμα. Όταν, λοιπόν, αισθανόμαστε επαναλαμβανόμενο πόνο, επικοινωνούμε άμεσα με τον οδοντίατρό μας, ώστε να βρούμε την εστία του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν έχετε εντοπίσει το λόγο που νιώθετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, η επίσκεψη στον οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη.
Στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά, κύριο μέλημά μας είναι να σας χαρίζουμε όμορφα και φυσικά χαμόγελα με υγιή δόντια και ούλα.
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε τη σωστή τεχνική καθαρισμού των μεσοδόντιων περιοχών, με το οδοντικό νήμα.
Cookie name | Active |
---|