Πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
19/06/2020Πριν από λίγο καιρό, ένας κύριος επισκέφθηκε το οδοντιατρείο και μας είπε: «Αισθάνομαι ότι τα δόντια μου έχουν χαλαρώσει. Επίσης με πονάνε λίγο όταν δαγκώνω και μου φαίνεται πως τα μπροστινά μου δόντια έχουν μετακινηθεί. Είναι σοβαρό αυτό που έχω;»
Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά σοβάρο και λέγεται περιοδοντίτιδα.
Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Η περιοδοντίτιδα είναι μία σοβαρή φλεγμονή των ούλων που καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς που στηρίζουν το δόντι. Αν δεν γίνει θεραπεία καταστρέφει και το κόκκαλο που το στηρίζει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα δόντια σταδιακά να αρχίζουν να κουνιούνται και στο τέλος να πέφτουν.
Πως αντιμετωπίζεται αν την αποκτήσω;
Η περιοδοντίτιδα είναι κάτι που θα μας συντροφεύει για όλη σου τη ζωή, άπαξ και μας συμβεί. Για να σώσουμε τα δόντια μας από αυτή θα πρέπει καθημερινά να ασχολούμαστε πολύ καλά τόσο με το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας όσο και με το να χρησιμοποιουμε νήμα. Επίσης, στο ετήσιο πλάνο σου θα πρέπει να προσθέσουμε και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο (2 φορές τον χρόνο). Θα μας καθαρίζει τα δόντια και θα ελέγχει αν κάπου η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει.
Είναι μία ιδιαίτερα κοινή ασθένεια των ούλων, κυρίως στις ηλικίες πάνω από 40, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί. Καλό είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα. Επίσης να κάνεις νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι και να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο του μία φορά κάθε 6 μήνες. Τότε σίγουρα θα ελαττώσεις πολύ τις πιθανότητες να χάσεις τα δόντια σου από περιοδοντίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;
Τα ούλα που είναι υγιή έχουν χρώμα ροζ, δεν είναι πρησμένα και φαίνονται ότι αγκαλιάζουν σφιχτά το κάθε δόντι. Όταν έχουμε περιοδοντίτιδα τότε σε μία ή περισσότερες περιοχές συμβαίνουν τα παρακάτω:
- Τα ούλα φαίνονται πρησμένα,
- Το χρώμα τους αλλάζει και από ροζ μπορεί να γίνει έντονο κόκκινο ή μπορντώ ή μωβ
- Τα ούλα μας γίνονται ευαίσθητα καθώς τα ακουμπάμε και ευκίνητα σαν να έχουν ξεκολλήσει από τα δόντια μας
- Επίσης όταν βουρτσίζουμε τα ούλα ματώνουν. Μπορεί να ματώνουν και μετά από φαγητό με αποτέλεσμα να ‘’φτύνουμε’’ αίμα.
- Έχουμε άσχημη αναπνοή
- Τα δόντια μας αλλάζουν θέση, μπορεί να δημιουργηθούν κενά εκεί όπου δεν υπήρχαν ή κάποια δόντια να κατέβουν ή ακόμη και να κάνουν στροφή.
- Τα δόντια μας κουνιούνται λιγότερο ή περισσότερο ή μπορεί να έχουμε ήδη χάσει κάποια δόντια επειδή κουνιόντουσαν
- Μερικές φορές όταν πάμε να μασήσουμε αισθανόμαστε πόνο στα δόντια
- Μπορεί επίσης πατώντας τα ούλα μας με το δάχτυλο να δούμε να βγαίνει πύον ή αίμα από αυτά
- Τα ούλα μας αρχίζουν να συρρικνώνονται σαν να απομακρύνονται από τα δόντια με αποτέλεσμα αυτά να φαίνονται μακρύτερα.
- Επίσης μπορεί να έχει αλλάξει ο τρόπος που τα δόντια μας εφαρμόζουν καθώς μασάμε.
Ένα ή περισσότερα συμπτώματα από αυτά που περιγράψαμε θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον οδοντίατρό μας. Ο γιατρός μας θα αξιολογήσει την κατάσταση εξετάζοντας μας και ίσως ζητώντας μας και κάποια ακτινογραφία. Στην συνέχεια θα προτείνει τις κατάλληλες για εμάς λύσεις.
Στο παρακάτω Video μπορείτε να δείτε πως εξελίσσεται και θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα:
Γιατί έπαθα περιοδοντίτιδα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η περιοδοντίτιδα ξεκινά με την δημιουργία της οδοντικής πλάκας. Πρόκειται για ένα φιλμ που κολλά πάνω στα δόντια κοντά στην παρυφή των ούλων και αποτελείται από σάκχαρα των τροφών και πολλά βακτήρια. Αυτό το φιλμ προσπαθούμε να αφαιρέσουμε καθώς βουρτσίζουμε. Όταν αυτό παραμένει πάνω στα δόντια μας μπορεί να τα χαλάσει να δημιουργήσει δηλαδή τερηδόνα ή να χαλάσει τα ούλα και να δημιουργήσει ουλίτιδα.
Η οδοντική πλάκα για να αφαιρεθεί χρειάζεται αρκετό τρίψιμο με την οδοντόβουρτσα γιατί κολλά πολύ καλά πάνω στα δόντια μας. Επίσης ξαναδημιουργείται πολύ γρήγορα. Αν δηλαδή δεν βουρτσίσουμε τα δόντια μας μέσα σε 24 ώρες έχει δημιουργηθεί ξανά.
Πάνω στην οδοντική πλάκα παραμένουν τα άλατα του σάλιου, οπότε και δημιουργείται η πέτρα. Η πέτρα είναι και αυτή γεμάτη από βακτήρια και βέβαια είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από το άτομο με βούρτσισμα.
Αν αφήσουμε την πέτρα ανενόχλητη να αυξάνεται τότε αυτή θα προχωρά και θα χτίζεται πάνω στο δόντι, στην αρχή πάνω στα ούλα και στην συνέχεια θα προχωρά βαθύτερα μέσα. Όσο η πέτρα μένει επιφανειακά, τα ούλα μπορεί να ματώνουν και να έχουμε αυτό που λέμε ουλίτιδα. Αυτή η κατάσταση είναι εύκολη και θεραπεύεται εντελώς αρκεί να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό στον οδοντίατρο και να προσέχουμε την στοματική μας υγιεινή.
Όσο όμως η πέτρα αφήνεται ανενόχλητη να χτίζεται επάνω στα δόντια και να προχωρά πιο βαθειά μέσα στο ούλο τότε δημιουργούνται θύλακες (τσέπες) γύρω από το δόντι. Οι θύλακες αυτοί είναι γεμάτοι με πέτρα και βακτήρια και δημιουργούν φλεγμονές τόσο στο ούλο όσο και στο οστό που στηρίζει το δόντι. Το αποτέλεσμα είναι τα δόντια να κουνιούνται και να πέφτουν. Εκεί πια έχει δημιουργηθεί η περιοδοντίτιδα.
Παράγοντες που επιδεινώνουν για την περιοδοντίτιδα
- Κάπνισμα
- Κακή κληρονομικότητα
- Κακές διατροφικές συνήθειες, ειδικά η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C
- Διάφορες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης ή κάποια αυτοάνοσα νοσήματα π.χ ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ασθένειες που σχετίζονται με πτώση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όπως η λευχαιμία, θεραπείες για καρκίνο, AIDS
- Φάρμακα που παίρνουμε για διάφορα προβλήματα υγείας και δημιουργούν είτε διόγκωση των ούλων –π.χ χαπια για υπέρταση- ή ελαττωμένη ροή σάλιου (ξηροστομία)
- Κακή στοματική υγιεινή / καθόλου επισκέψεις στον οδοντίατρο
- Παχυσαρκία
- Ορμονικές διαταραχές (π.χ εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)
Μπορώ να προλάβω την δημιουργία περιοδοντίτιδας;
Υπάρχει τρόπος για πρόληψη της περιοδοντίτιδας. Να βουρτσίζεις πολύ καλά τα δόντια σου καθημερινά δύο φορές και για 2 λεπτά. Στην συνέχεια να καθαρίζεις και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντιο βουρτσάκι.
Στα παρακάτω Video πως να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο βουρτσάκι.
Επίσης, χρειάζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για έλεγχο και καθαρισμό. Επιπλέον, ζητάμε από τον οδοντίατρό μας να μας φτιάξει ένα ετήσιο πλάνο πρόληψης και να μας ειδοποιεί όταν έχει φτάσει ο χρόνος να τον επισκεφτούμε.
Η προσπάθεια να κρατάμε το οργανισμό μας σε καλή υγεία με σωστή διατροφή, άσκηση και αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ εννοείται πως βοηθά στην διατήρηση της υγείας των ούλων μας.