Μία από τις πιο γνωστές εργασίες του οδοντίατρου και ίσως ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουμε ως ασθενής όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο. Η απονεύρωση είναι κάτι που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό των περισσότερων από εμάς ως μία θεραπεία που θα επιφέρει αρκετό πόνο και γι’αυτό πρέπει να την αποφύγουμε. Η αλήθεια είναι πως γύρω από την συγκεκριμένη θεραπεία υπάρχουν αρκετοί μύθοι και αυτούς θα αποσαφηνίσουμε εξηγώντας τα βήματα, τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μια απονεύρωση.
Η απονεύρωση (επιστημονικά ενδοδοντική θεραπεία) είναι μία, συνήθως προβλέψιμη διαδικασία, η οποία ανακουφίζει από τον οδοντικό πόνο και σώζει το δόντι από την εξαγωγή.
Η απονεύρωση μπορεί να γίνει τόσο από τον οδοντίατρο όσο και από τον ενδοδοντολόγο, ο οποίος είναι οδοντίατρος που έχει εξειδικευτεί περαιτέρω και ασχολείται μόνο με απονευρώσεις.
Μπορεί να χρειαστούν από μία μέχρι τρεις επισκέψεις προκειμένου να ολοκληρωθεί μία ενδοδοντική θεραπεία γιατί πρέπει να γίνουν κάποια βήματα.
Τα δόντια στο εσωτερικό τους δεν είναι συμπαγή, αλλά διαθέτουν ένα δίκτυο σωλήνων μέσα στο οποίους εισχωρούν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα (πολφός) τα οποία προσφέρουν θρέψη και αίσθηση στο δόντι.
Αρχικά καλό είναι να αφαιρεθεί (καθαριστεί) οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στους ριζικούς σωλήνες. Στον ασθενή γίνεται αναισθησία και τοποθετείται ένας ελαστικός απομονωτήρας έτσι ώστε το δόντι που θεραπεύεται να είναι στεγνό και καθαρό και ο ασθενής να αισθάνεται πιο άνετα.
Ο οδοντίατρος ανοίγει μία οπή στο δόντι μέχρι και το εσωτερικό του. Ανιχνεύει και βρίσκει τα στόμια του δικτύου των σωλήνων και με μικροεργαλεία αφαιρεί όλα τα υπολείμματα του νεύρου (πολφού).
Με την βοήθεια μίας αλληλουχίας μικροεργαλείων δίνεται ένα ομαλό κυλινδρικό σχήμα στον κάθε ένα από τους ριζικούς σωλήνες μέχρι το τέλος τους, έτσι ώστε στην συνέχεια να σφραγιστούν ερμητικά με ιδίου σχήματος και μεγέθους υλικό.
Κατά την διάρκεια αυτής της μορφοποίησης γίνονται συχνά διακλυσμοί με διάφορα υγρά που έχουν σαν στόχο:
Το τελευταίο βήμα είναι το σφράγισμα του δικτύου των σωλήνων του δοντιού χρησιμοποιώντας ένα ρόζ υλικό που μοιάζει με λάστιχο και λέγεται γουταπέρκα, καθώς και μίας πάστας, η οποία θα αποτελέσει την μεσόφαση, θα συγκολλήσει δηλαδή την γουταπέρκα με τα τοιχώματα των σωλήνων.
Στην συνέχεια η είσοδος στο δίκτυο των σωλήνων θα σφραγιστεί με κάποιο υλικό.
Η απονεύρωση μπορεί να έχει πλέον τελειώσει, ωστόσο πρέπει στην συνέχεια να γίνει η αποκατάσταση του δοντιού είτε με
Το ποια ακριβώς μέθοδος θα ακολουθηθεί θα προκύψει μετά από συζήτηση με τον οδοντίατρο, όπου θα αξιολογηθούν τόσο η κατάσταση του δοντιού όσο και η επιθυμία του ασθενή.
Αυτό που καλό είναι να γνωρίζουμε θεωρητικά είναι πως το δόντι μας μπορεί να μην πονά πια, αλλά είναι πιο ευαίσθητο στο να σπάσει από ότι ήταν στο παρελθόν, και αυτό οφείλεται
Έτσι, μέχρι να γίνει η όποια αποκατάσταση αποφασιστεί, καλό θα είναι κανείς να μην μασάμε δυνατά στην πλευρά του απονευρωμένου δοντιού ή πολύ σκληρές τροφές.
Όπως σε όλες τις διαδικασίες μπορεί να προκύψουν κάποιες επιπλοκές, με τις πιο βασικές να αποτελούν:
Για να αποφύγετε την απονεύρωση ειδικά σε περιπτώσεις βαθειάς τερηδόνας συνιστάται να πλένουμε τα δόντια μας και να κάνουμετακτικά καθαριμό στον οδοντίατρο.
Για οποιεσδήποτε απορίες έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνό μας 210 8001416 ή στο email μας info@wedental.gr
Cookie name | Active |
---|