Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων ουλίτιδας, καθώς και στην αισθητική των δοντιών μας, αφού μας βοηθά να αποκτήσουμε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.
Ο καθαρισμός γίνεται από τον οδοντίατρο με στόχο να αφαιρεθεί η πέτρα και η οδοντική μικροβιακή πλάκα καθώς και οι εξωτερικές χρωστικές από τα δόντια μας. Ακόμη και εάν η στοματική υγιεινή μας είναι πολύ καλή, η πέτρα δημιουργείται (χτίζεται) πάνω στα δόντια και η παραμονή της εκεί σε κοντινή επαφή με τα ούλα μπορεί να δημιουργήσει ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα.
Συνήθως, είναι αρκετές δύο επισκέψεις τον χρόνο στον οδοντίατρο για καθαρισμό έτσι ώστε να διατηρήσουμε την υγεία των ούλων μας.
Τι ακριβώς όμως κάνει ο οδοντίατρος στα δόντια μας όταν μας κάνει καθαρισμό;
Το ραντεβού του καθαρισμού ξεκινά με μία κλινική εξέταση της κατάστασης των ούλων και των δοντιών μας. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει αν τα ούλα μας παρουσιάζουν σημάδια ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Επίσης θα ελέγξει τα δόντια μας για την ύπαρξη τερηδόνας. Σε αυτή την φάση και εάν χρειάζεται μπορεί να συμβουλέψουμε τον ασθενή να κάνει ακτινογραφικό έλεγχο για να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση του οστού γύρω από τα δόντια.
Ακολουθεί η φάση της αφαίρεσης της πέτρας και της πλάκας από τα δόντια μας. Αυτό συνήθως γίνεται με την χρήση μίας συσκευής υπερήχων. Ένα λεπτό μεταλλικό άκρο ακουμπάει τα δόντια μας. Το άκρο της συσκευής κάνει μικρές δονήσεις και σπάει την πέτρα σε μικρότερα κομματάκια, ενώ με την συνεχή ροή νερού η πέτρα τελικά απομακρύνεται από τα δόντια. Υπάρχει περίπτωση, να αισθανθείτε λίγο πόνο ή ακόμη και ανατριχίλα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί τα ούλα σας να ματώσουν κατά την διάρκεια του καθαρισμού. Είναι και αυτό φυσιολογικό και ειδικά όταν έχετε ουλίτιδα.
Αφού τελειώσει και αυτή η φάση μπορεί ο οδοντίατρος σας να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο χεριού με στόχο να αφαιρέσει μικροσκοπικά κομματάκια πέτρας που μπορεί να έχουν παραμείνει στα δόντια.
Τα δόντια μετά από την αφαίρεση της πέτρας είναι καθαρά, είναι όμως τραχιά και μπορεί να έχουν χρωστικές. Για αυτό θα γίνει μία στίλβωση των δοντιών, με πάστα στίλβωσης και ένα ελαστικό κυπελλοειδές ή ένα τρίχινο άκρο σαν της οδοντόβουρτσας. Αυτό θα κάνει πιο λείες τις επιφάνειες των δοντιών και θα αφαιρέσει και τις τελευταίες χρωστικές που έχουν απομείνει πάνω σε αυτά.
Τέλος, γίνεται φθορίωση των δοντιών. Διαλέγουμε μία γεύση με φθοριούχο ζελέ που μας αρέσει, και φοράμε για ένα λεπτό στα δόντια μας ελαστικές φόρμες που περιέχουν αυτό το ζελέ. Το φθόριο σε αυτήν την φάση θα ανακουφίσει τα δόντια μας που έχουν λίγο ευαισθητοποιηθεί στο κρύο και το ζεστό λόγω της αφαίρεσης της πέτρας και θα προσφέρει κάποια προστασία απέναντι στην τερηδόνα.
Αυτά είναι τα στάδια του καθαρισμού των δοντιών από τον οδοντίατρο. Για να έχετε ένα υγιή δόντια συνιστάται να κάνετε καθαρισμό κάθε 6 μήνες. Πέρα από αυτό, ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών έχει θετικά αποτελέσματα και στην αισθητική των δοντιών, αφού αρκετοί ασθενείς που κάνουν τακτικό καθαρισμό αποκτούν πιο λευκό και λαμπερό χαμόγελο.
Cookie name | Active |
---|