Πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
19/06/2020Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή έτσι και τα δόντια χρειάζονται φροντίδα για να κρατηθούν σε μία καλή κατάσταση. Για
να κρατήσουμε τα δόντια μας υγιή θα πρέπει να φτιάξουμε μία καθημερινή ρουτίνα και να την τηρούμε ευλαβικά.
- Μην πέφτετε για ύπνο χωρίς να έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας
Οι περισσότεροι οδοντίατροι ανά τον κόσμο συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το βραδινό βούρτσισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί έτσι καθαρίζουμε τα δόντια μας από τις τροφές και τα βακτήρια που έχουν μαζευτεί κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης όταν κοιμόμαστε, λιγότερο σάλιο υπάρχει στο στόμα μας κάνοντας την βλαβερή δουλειά των βακτηρίων ακόμη πιο αποτελεσματική.
- Βουρτσίστε τα δόντια σας με τον σωστό τρόπο
Δεν έχει σημασία μόνο πόσο συχνά βουρτσίζουμε τα δόντια μας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα βουρτσίζουμε. Αν είμαστε βιαστικοί, αν παραλείπουμε περιοχές ολόκληρες χωρίς να τις ακουμπήσουμε, τότε τα αποτελέσματα είναι σαν να μην έχουμε βουρτσίσει. Επιπλέον η οδοντική πλάκα που αφήνεται ανενόχλητη να αναπτυχθεί πάνω στα δόντια μας, σταδιακά μετατρέπεται σε πέτρα η οποία και προκαλεί ουλίτιδα.
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον για 2 λεπτά, δηλαδή περίπου 30 δευτερόλεπτα για κάθε τεταρτημόριο. Επιλέγουμε μια σωστή για εμάς οδοντόβουρτσα , χειρός ή ηλεκτρική, και επιλέγουμε την κατάλληλη τεχνική για βούρτσισμα. Θα ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση επ’αυτού.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές ταμπλέτες με χρωστικές που χρωματίζουν την οδοντική πλάκα και δείχνουν ακριβώς ποιες περιοχές των δοντιών χρειάζεται να καθαριστούν καλύτερα.
- Χρησιμοποιούμε μια οδοντόκρεμα με φθόριο
Για την βασική φροντίδα των δοντιών μας καλό είναι να χρησιμοποιούμε μία οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Παρόλο που η επίδραση του φθορίου στην γενική υγεία όταν λαμβάνεται συστηματικά συζητάτε αρκετά, ωστόσο σε ότι αφορά στα δόντια ακόμη αποτελεί το βασικό μας όπλο για την πρόληψη της τερηδόνας. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες του εμπορίου περιέχουν φθόριο, ακόμη και αυτές που προτείνονται για λεύκανση ή για ουλίτιδα κτλ.
- Δεν παραμελούμε το βούρτσισμα της γλώσσας
Αφού τελειώσουμε με τα δόντια βουρτσίζουμε και την γλώσσα μας, είτε με την οδοντόβουρτσα είτε με κάποιον ειδικό καθαριστή γλώσσας. Η γλώσσα μας μπορεί μηχανικά να κρατά μεγάλο αριθμό βακτηρίων τα οποία μεταφέρονται στα δόντια και μπορεί να είναι και πηγή κακοσμίας.
- Κάνουμε μεσοδόντιο καθαρισμό
Ο καθαρισμός των διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια μας είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη καθαρίζουν πολύ αποτελεσματικά τα διαστήματα των δοντιών. Όταν όμως τα δόντια μας είναι συνωστισμένα ή όταν τα μεσοδόντια διαστήματα είναι πολύ στενά τότε το μόνο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το οδοντικό νήμα.
- Χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα
Τα στοματικά διαλύματα μας βοηθούν καθαρίζοντας περιοχές που μπορεί να έχουν μείνει υπολείμματα οδοντικής πλάκας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το σωστό βούρτσισμα και τον μεσοδόντιο καθαρισμό και επίσης δεν χρειάζεται υπερβολή στην χρήση τους.
- Πίνουμε νερό
Πίνουμε νερό ειδικά μετά το φαγητό, όχι μόνο για να μείνουμε ενυδατωμένοι αλλά και για να απομακρύνουμε τις τροφές από τα δόντια μας.
- Τρώμε φρούτα και φρέσκα λαχανικά
Έχουν και οι τροφές καθαριστική δύναμη. Το να φάμε ένα μήλο ή ένα καρότο ή ένα αγγουράκι πέρα από το ότι μας εφοδιάζει με βιταμίνες καθαρίζει τα δόντια μας μηχανικά και βάζει τις γνάθους μας να δουλέψουν.
Αντίθετα βιομηχανοποιημένες μαλακές και κολλώδεις τροφές κάνουν κακό στα δόντια.
- Ζάχαρη και όξινα ποτά
Τα όξινα ποτά και η ζάχαρη χαμηλώνουν το pH του σάλιου και έτσι τα δόντια μας είναι σαν να κολυμπάνε σε μία όξινη λίμνη. Η δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην δημιουργία τερηδόνας.
- Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας δύο φορές τον χρόνο
Ακόμη και αν κάνουμε όλα τα παραπάνω συστηματικά χρειάζεται να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο. Εκεί μπορεί αν χρειάζεται να γίνει ένας καθαρισμός και μία στίλβωση των δοντιών, έλεγχος για την ύπαρξη τερηδόνας καθώς και φθορίωση.
Ο οδοντίατρος θα συζητήσει μαζί μας και θα προτείνει τις σωστές για εμάς τεχνικές και προϊόντα για την υγιεινή των δοντιών μας.
Καλά βουρτσίσματα