Οι αποκαταστάσεις αισθητικής οδοντιατρικής μπορούν να φτιάξουν τα δόντια μας, έτσι ώστε να φαίνονται αρμονικά και υγιή. Μπορεί να έχουμε κάνει όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης σε συνδυασμό με λεύκανση. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει στην συνέχεια είναι να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε το αποτέλεσμα με τον καλύτερο τρόπο γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουμε τις αποκαταστάσεις μας σε μία καλή κατάσταση.
Συνήθως οι όψεις από σύνθετη ρητίνη κατακρατούν περισσότερη πλάκα από τις όψεις πορσελάνης. Οι αποκαταστάσεις από σύνθετες ρητίνες, αλλά και από πορσελάνη δυσχρωματίζονται πιο γρήγορα από τα δόντια μας.
Παρακάτω λοιπόν θα δώσουμε ορισμένες οδηγίες για να διατηρήσουμε τις αισθητικές μας αποκαταστάσεις σε μία πολύ καλή κατάσταση.
Η συχνή κατανάλωση χρωμογόνων τροφών ή ποτών οδηγεί στον χρωματισμό των αισθητικών μας αποκαταστάσεων. Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού, κόκκινου κρασιού και αλκοόλ γιατί μπορεί να χρωματίσουν τις αποκαταστάσεις μας ή να διαλυτοποιήσουν το υλικό με το οποίο αυτές είναι συγκολλημένες στο στόμα.
Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να χρωματίσει τις αποκαταστάσεις μας καθώς και τα δόντια μας εάν έχουμε κάνει λεύκανση.
Άτομα τα οποία διαπιστωμένα σφίγγουν τα δόντια τους και έχουν αισθητικές αποκαταστάσεις καλό είναι να φορούν νάρθηκα βρυγμού το βράδυ προκειμένου να τις προστατέψουν από τα σπασίματα.
Η κατάλληλη οδοντόβουρτσα για άτομα με αισθητικές αποκαταστάσεις είναι η μαλακή. Με την μαλακή οδοντόβουρτσα καθαρίζονται τα δόντια χωρίς όμως να τρίβονται υπερβολικά τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Θυμηθείτε πως η αποτριβή των υλικών – πιο ευπαθείς είναι οι σύνθετες ρητίνες- οδηγούν σε αλλοίωση της όμορφης αρχικής εικόνας. Εάν παρατηρούμε δυσχρωμίες που δεν φεύγουν με το βούρτσισμα είναι προτιμότερο να πάμε στο οδοντίατρο μας για να μα τις αφαιρέσει παρά να προσπαθούμε μόνοι μας τρίβοντας με μία σκληρή οδοντόβουρτσα.
Στοματικά διαλύματα ή οδοντόκρεμες που περιέχουν χλωρεξιδίνη ή φθοριούχο κασσίτερο μπορεί να προκαλέσουν χρωματισμό στα όρια των αποκαταστάσεων. Ρωτάμε το οδοντίατρο μας για το κατάλληλο για εμάς στοματικό διάλυμα.
Προτιμάμε οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο (καλύτερα στην μορφή του NaF και Na2PO3F-SMFP), που έχουν βασικό pH και δεν έχουν αποτριπτικές ουσίες. Η αποτριβή θα μεταβάλλει τόσο την επιφάνεια των αποκαταστάσεων όσο και το στρώμα συγκόλλησής τους με το δόντι. Καλό είναι ο δείκτης RDA στις οδοντόκρεμες να είναι κοντά στο 30.
Αποφεύγουμε να μασάμε πάγο, καπάκια από στυλό, τα νύχια μας, να χρησιμοποιούμε γενικά τα δόντια μας σαν εργαλεία γιατί έτσι δοκιμάζουμε την αντοχή των αποκαταστάσεων μας.
Δεν θα αλλάξουμε την διατροφή μας επειδή κάναμε αισθητικές αποκαταστάσεις απλά καλό είναι να γνωρίζουμε πως κάποιες τροφές σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσουν κάποιες αλλοιώσεις. Π.Χ Η συχνή λήψη όξινων (χυμών, λεμόνια, ξύδι) και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψουν τις αποκαταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρός σας μπορεί αν σας συμβουλεύσει και να σας παρέχει όλες τις πληροφορίες για να διατηρήσετε το υπέροχο χαμόγελό σας!
Cookie name | Active |
---|