Έχεις ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν ή δόντια τα οποία είναι προβληματικά και δεν μπορούν να σωθούν. Έχεις ακούσει πως φίλοι και γνωστοί έχουν βάλει εμφυτεύματα και έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι αν αυτή θα ήταν μία καλή λύση για εσένα. Θέλεις όμως περισσότερες πληροφορίες για να πάρεις μία απόφαση.
Δεν υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις. Οι ανάγκες του κάθε ασθενή είναι διαφορετικές και με βάσει αυτές θα πρέπει να σχεδιάζεται το σχέδιο θεραπείας. Για αυτό το λόγο το πρώτο σωστό βήμα για να αρχίσετε να συζητάτε για τα εμφυτεύματα είναι ένα ραντεβού στον οδοντίατρο έτσι ώστε να αναλυθούν οι διαθέσιμες λύσεις, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος για την δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Επίσης πριν πάρετε την απόφασή σας καλό θα είναι να γνωρίσετε την ομάδα που θα σας αναλάβει για να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα.
Σε γενικές γραμμές όμως τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα παρακάτω:
Για να γίνει μία σωστή μελέτη για το στόμα σας θα χρειαστεί μία Πανοραμική Ακτινογραφία και μία Αξονική Τομογραφία. Με αυτές τι ακτινογραφίες θα αποφασιστεί ποιες είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς θέσεις όπου μπορούν να μπουν εμφυτεύματα. Επιπλέον, αποφασίζεται το μέγεθος και ο τύπος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς επίσης και αν θα χρειαστεί να τοποθετηθούν κάποια μοσχεύματα και πότε –πριν ή κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Επίσης μπορεί σε αυτή την φάση να φτιαχτούν κάποιοι νάρθηκες οι οποίοι στην συνέχεια να βοηθήσουν στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ακριβώς στις θέσεις που έχουν προαποφασιστεί. Το στάδιο αυτό στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά, γίνεται από μία ομάδα ειδικών που περιλαμβάνει γναθοχειρουργό και προσθετολόγο.
Κανονίζεται λοιπόν το ραντεβού και πηγαίνετε για να τοποθετήσετε ένα ή περισσότερα εμφυτεύματα. Σε αυτό το στάδιο, γίνεται χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος στην άνω ή στην κάτω γνάθο. Γίνεται δηλαδή μία οπή στο οστό και εκεί τοποθετείται το εμφύτευμα-τα. Αυτά τοποθετούνται σφιχτά στο οστό, μιμούνται άλλωστε τις ρίζες των δοντιών.
Αυτό το στάδιο γίνεται από γναθοχειρουργό η προσθετολόγο, οι οποίοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων καθώς και με την ανατομία όλων των περιοχών που αυτά τοποθετούνται. Έτσι βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα από τραυματισμούς νεύρων ή άλλων ανατομικών στοιχείων.
Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του εμφυτεύματος μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση κάποιου μοσχεύματος, ή αυτό μπορεί να έχει προηγηθεί.
Στην συνέχεια τοποθετείται ένα προστατευτικό καπάκι για το εμφύτευμα και αφήνεται στην ησυχία του για να επουλωθούν οι μαλακοί ιστοί καθώς και για να γίνει η οστεοενσωμάτωση που περιγράφεται παρακάτω.
Αυτό το στάδιο είναι μία περίοδος αναμονής –περίπου 3 μηνών- προκειμένου να επουλωθούν οι μαλακοί ιστοί, Σε αυτό το στάδιο επίσης, δένει το εμφύτευμα μέσω της διαδικασίας της οστεοενσωμάτωσης.
Τι είναι η οστεοενσωμάτωση? Είναι μία βιολογική διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται οστό γύρω από το εμφύτευμα και το σταθεροποιεί μέσα στην γνάθο μας με παρόμοιο τρόπο που το οστό σταθεροποιεί στην γνάθο τα δόντια μας… Είναι πολύ βασικό να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε το εμφύτευμα μας να γίνει πραγματικά σταθερό για να αντέξει στην συνέχεια τα μασητικά φορτία. Κατά την διάρκεια αυτού του διαστήματος αναμονής, έχουμε προστατευμένο το εμφύτευμα και μπορεί να υπάρχει μία προσωρινή κατασκευή στο στόμα μας έτσι ώστε να μην φαίνεται πως μας λείπει κάποιο δόντι.
Έχει λοιπόν περάσει το απαραίτητο διάστημα για να γίνει οστεονσωμάτωση του εμφυτεύματος. Οπότε μετά επιστρέφουμε στον οδοντίατρο έτσι ώστε να μας φτιάξει
Όποια κατασκευή και αν χρειάζεται να γίνει είναι προσυμφωνημένη με τον οδοντίατρό μας. Επίσης εμείς θα φύγουμε από το οδοντιατρείο έχοντας δόντια τα οποία θα στηρίζονται πάνω στα εμφυτεύματα και θα μιμούνται ακριβώς την εμφάνιση και την λειτουργία των δικών μας δοντιών. Φεύγουμε λοιπόν από το οδοντιατρείο αλλά οπωσδήποτε κανονίζουμε ένα πλάνο συναντήσεων. Στις επόμενες αυτές συναντήσεις, κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο και συντήρηση στα εμφυτεύματά μας.
Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι εξεζητημένο για να κρατήσουμε τα εμφυτεύματά μας σε καλή κατάσταση. Αυτό που βασικά χρειάζονται είναι αυτό που κάνουμε και για τα φυσικά μας δόντια. Καλή στοματική υγιεινή και μία εξαμηνιαία επικοινωνία με τον οδοντίατρο έτσι ώστε να ελέγχεται η κατάσταση των δοντιών μας.
Cookie name | Active |
---|