Κάποιοι άνθρωποι στην πορεία της ζωής τους και για διάφορους λόγους θα οδηγηθούν στο να χάσουν ένα η περισσότερα δόντια. Με τις σύγχρονες οδοντιατρικές μεθόδους, μπορεί κανείς με ποικίλους τρόπους να αναπληρώσει τα δόντια που έχασε και να αποκτήσει και πάλι ένα χαμόγελο γεμάτο σιγουριά.
Mία μέθοδος που βοηθά στην αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν είναι οι ολικές οδοντοστοιχίες. Είναι κινητές προσθετικές εργασίες και δημιουργούνται, όταν κάποιος έχει χάσει όλα του τα δόντια. Χρησιμοποιούνται είτε ως μόνιμη κατάσταση είτε αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να τοποθετηθούν στο στόμα τα εμφυτεύματα. Οι ολικές οδοντοστοιχίες δεν στοχεύουν μόνο στο να δώσουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά προσφέρουν την ίδια λειτουργία που έχουν και τα φυσικά δόντια. Εφαρμόζουν τέλεια πάνω στα ούλα του ατόμου και εξυπηρετούν τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες του, όπως η μάσηση, η ομιλία και η κατάποση.
Παρακάτω θα μάθουμε όλα όσα σχετίζονται με τις ολικές οδοντοστοιχίες, τη διαδικασία τοποθέτησής τους και το στάδιο μετά την εφαρμογή. Πάμε να τα αναλύσουμε.
Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές κατασκευές τις οποίες φορά κάποιος, όταν έχει χάσει όλα του τα δόντια. Φτιάχνονται από ακρυλική ρητίνη ακριβώς στο στόμα του ατόμου, έτσι ώστε να εφαρμόζουν απόλυτα πάνω στα ούλα του και να προσφέρουν άνεση στη μάσηση, χωρίς να τα τραυματίζουν.
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει είναι να σχεδιασθεί ένα λεπτομερές πλάνο θεραπείας, βασισμένο σε κλινική εξέταση, καθώς και σε ακτινογραφίες. Πρώτα γίνεται η εξαγωγή των κατεστραμμένων δοντιών, ριζών κτλ. Επιπλέον, σε περίπτωση που χρειάζεται να προετοιμαστούν τα ούλα ή οι σκληροί ιστοί (το κόκκαλο) για να υποδεχτούν την οδοντοστοιχία, τότε σε αυτό το στάδιο λαμβάνεται μέριμνα με κάποιες μικρές επεμβάσεις, είτε στα ούλα είτε στο οστό. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η αφαίρεση μαλακών ούλων, κόψιμο χαλινών ή λείανση εξοστώσεων που μπορεί να εμποδίζουν την στήριξη της ολικής οδοντοστοιχίας.
Καλό είναι, για να εφαρμόσει καλά μία ολική οδοντοστοιχία και να μην χρειαστεί γρήγορα διόρθωση, να φτιαχτεί πάνω σε ούλα και σε οστό που να είναι σταθερά. Για αυτόν το λόγο, συνήθως οι οδοντίατροι προτείνουν μετά από εξαγωγές των δοντιών να έχει περάσει περίπου ένας μήνας, έτσι ώστε αυτά να έχουν αποκτήσει καλύτερη μορφή.
Ορισμένες φορές κάποια άτομα δεν μπορούν να περιμένουν αυτό το διάστημα, οπότε τότε μπορούν να συζητήσουν τη λύση να φορέσουν άμεσες οδοντοστοιχίες. Σε αυτό το σημείο λαμβάνονται τόσο αποτυπώματα όσο και τα διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τη θέση των δοντιών της οδοντοστοιχίας, προτού πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές των δοντιών. Το ίδιο διάστημα, δημιουργείται η ολική οδοντοστοιχία. Έπειτα προγραμματίζεται ραντεβού για τις εξαγωγές και παραδίδεται η ολική οδοντοστοιχία.
Δυστυχώς, το άτομο δεν μπορεί να φορέσει αμέσως την οδοντοστοιχία, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα, διότι οι ιστοί είναι ακόμη πρησμένοι. Ακόμη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, είναι πιθανό να χρειαστεί αναπροσαρμογή παραπάνω από μία φορά, διότι τόσο τα ούλα όσο και το οστό αλλάζουν. Καμία φορά, εάν οι αλλαγές είναι μεγάλες, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και αλλαγή της ολικής οδοντοστοιχίας.
Στο στάδιο αυτό λαμβάνονται αποτυπώματα του στόματος. Αυτό γίνεται, έτσι ώστε να υπάρξει μία πρώτη καλή καταγραφή, για να φτιαχτούν ατομικά δισκάρια.
Εδώ λαμβάνονται τα τελικά αποτυπώματα, με τη βοήθεια των ατομικών δισκαριών που έχουν φτιαχτεί για το στόμα του ασθενή. Tα στάδια της λήψης αποτυπωμάτων, μπορεί να γίνουν και με ψηφιακό τρόπο.
Σε αυτό το στάδιο τοποθετούνται στο στόμα του ατόμου κάποιες βασικές πλάκες. Με τη βοήθεια των τελευταίων, γίνονται καταγραφές των αισθητικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του στόματος. Σχεδιάζεται δηλαδή ποια είναι η σωστή θέση για θα τοποθετηθούν τα δόντια στη στοματική κοιλότητα του ασθενή και πάνω στην ολική οδοντοστοιχία για να μπορέσουν να είναι αισθητικά και λειτουργικά (να ανταποκρίνονται σωστά στη λειτουργία της μάσησης, της φώνησης, της κατάποσης).
Φυσικά και η όλη διαδικασία περιλαμβάνει και πρόβα της ολικής οδοντοστοιχίας. Έρχεται στην τελική της μορφή και δοκιμάζεται πάνω στο στόμα για να τη δει το άτομο, αλλά και ο οδοντίατρος. Στο στάδιο αυτό πραγματοποιούνται και οι τελικές αλλαγές ως προς τα δόντια αλλά και γενικότερα.
Αμέσως μετά παραδίδεται η ολική οδοντοστοιχία στο άτομο, το οποίο ξεκινά να τη φοράει. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να τη συνηθίσει κατευθείαν. Θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να καταφέρει το άτομο να προσαρμοστεί στη χρήση της ολικής οδοντοστοιχίας.
Στην άνω γνάθο τα πράγματα είναι εύκολα. Ουσιαστικά, τα ούλα καταλαμβάνουν αρκετή έκταση και η δράση της γλώσσας δεν είναι περιοριστική. Άρα συνήθως, η συγκράτηση της ολικής οδοντοστοιχίας είναι καλή και το άτομο τη συνηθίζει σχετικά γρήγορα.
Στην κάτω γνάθο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εδώ η περιοχή που εδράζεται η ολική οδοντοστοιχία, είναι μικρότερη και η δράση της γλώσσας και των παρειών περιορίζουν ακόμη πιο πολύ το χώρο. Χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να την συνηθίσει κάποιος. Ορισμένα άτομα, ειδικά όταν έχουν λίγο οστό, δεν καταφέρνουν να την συνηθίσουν. Σε αυτή την περίπτωση καταφεύγουν στην χρήση των εμφυτευμάτων, για να μπορέσουν να στηρίξουν πιο σταθερά την οδοντοστοιχία τους.
Χρειάζεται αρκετή προσοχή για να μην σας πέσουν οι οδοντοστοιχίες, όταν τις πλένετε. Με την πτώση μπορεί να σπάσουν. Καθαρίζονται με βούρτσισμα και πλύσιμο. Πρώτα με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε τα μαλακά υπολείμματα. Μετά ξεπλένουμε ή τοποθετούμε σε νερό με ειδική καθαριστική παστίλια και μετά πάλι τις πλένουμε ξανά.
Αυτός ήταν ένας αναλυτικός οδηγός σχετικά με τις ολικές οδοντοστοιχίες, που αποτελούν μια από τις κλασσικές προσθετικές εργασίες. Στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά πραγματοποιούνται όλες οι κλασσικές προσθετικές εργασίες που θα αναλύσουμε και σε επόμενα άρθρα. Κύριο μέλημά μας είναι να σας προσφέρουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλουμε να φεύγετε έχοντας ένα όμορφο χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση, και να χαίρεστε κάθε στιγμή σας.
Cookie name | Active |
---|