Οι φρονιμίτες είναι χαραγμένοι στο μυαλό όλων με την εικόνα μιας επίπονης διαδικασίας, που οι περισσότεροι θα χρειαστούμε να περάσουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από τους φρονιμίτες και την εξαγωγή τους και πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τι περιλαμβάνει η διαδικασία εξαγωγής ενός φρονιμίτη, αλλά και γιατί γίνεται. Στην κλινική Wedental, συνεργαζόμαστε με γναθοχειρουργό και έχουμε πείρα τόσο στην διαδικασία εξαγωγής, όσο και στις απορίες των ασθενών μας. Παρακάτω θα μάθετε όσα χρειάζεται να ξέρετε για την εξαγωγή τους, ώστε να είστε σίγουροι ότι διατηρείτε τα δόντια σας υγιή.
Φρονιμίτες λέγονται οι τελευταίοι γομφίοι (τραπεζίτες) στο στόμα μας, στην άνω και την κάτω γνάθο. Οι φρονιμίτες αποτελούν τα τελευταία δόντια της μόνιμης οδοντοστοιχίας και ανατέλλουν φυσιολογικά συνήθως στην ηλικία των 17-23 ετών.
Κανονικά οι γομφίοι είναι από 3 σε κάθε πλευρά κάθε γνάθου, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο οι φρονιμίτες να μην έχουν χώρο να ανατείλουν και να παραμένουν έγκλειστοι, να μη φαίνονται δηλαδή καθόλου στο στόμα, ή ημιέγκλειστοι, να φαίνεται ένα μικρό τμήμα τους στο στόμα. Ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να έχει ορισμένη κλήση, ή να είναι οριζόντιος και να βρίσκεται κάθετα προς τη ρίζα του τελευταίου δοντιού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και όλη την υπόλοιπη οδοντοστοιχία.
H περιοχή γύρω από τους φρονιμίτες είναι δύσκολο να καθαριστεί, γι’αυτό και μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν βακτήρια. Τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί τους ημιέγκλειστους φρονιμίτες να δημιουργούν μολύνσεις που μπορούν να εμφανιστούν ως πόνος, πρήξιμο τις περιοχής ή και κακοσμία του στόματος.
Όταν ένας φρονιμίτης σας δημιουργεί προβλήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον οδοντίατρό σας κι εκείνος θα αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη.Η εξαγωγή γίνεται κυρίως όταν:
Εφόσον εκτιμηθεί ότι ο φρονιμίτης πρέπει να αφαιρεθεί, από τον οδοντίατρο, τον ορθοδοντικό ή το γναθοχειρουργό, η επέμβαση αυτή γίνεται προγραμματισμένα. Η εξαγωγή πρέπει να γίνει σε συνθήκες ασηψίας και όταν ο ασθενής δεν έχει πύον ή πρήξιμο στα ούλα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος επέκτασης της λοίμωξης στο πρόσωπο ή τον τράχηλο και δρα η τοπική αναισθησία. Γίνεται τομή των ούλων, αφαίρεση του οστού που περιβάλλει το δόντι και συχνά τεμαχισμός του δοντιού ώστε να αφαιρεθεί με τη μικρότερη δυνατή κάκωση ιστών.
Μετά την επέμβαση, θα υπάρξει κάποια δυσφορία και πόνος για μερικές ώρες που είναι φυσιολογικά. Κάποια άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρξουν είναι οίδημα, δυσκαμψία της γνάθου διαρκούν λίγες μόνο ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει και κάποιο αντιβιοτικό για λίγες ημέρες.
Γενικότερα, συνιστάται επιμελής καθαρισμός του τραύματος και όλης της στοματικής κοιλότητας, μέχρι να πέσουν ή να αφαιρεθούν τα ράμματα. Την πρώτη εβδομάδα κυρίως προτείνεται η κατανάλωση μαλακών και κρύων τροφών. Καλό θα είναι να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για τις πρώτες 3-5 ημέρες για να μην προκληθεί αιμορραγία. Επίσης, καλό θα είναι κατά την διάρκεια της ανάρρωσης να αποφύγουμε το κάπνισμα.
Παρακάτω κι ένα Video για την διαδικασία εξαγωγής ενός φρονιμήτη:
Cookie name | Active |
---|