Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη και όμορφη περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας. Χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, σε βιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές επιδρούν και στο στοματογναθικό σύστημα, τόσο στα δόντια όσο και στα ούλα.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα μας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει η σωστή στοματική υγιεινή, καθώς και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Κατά τη διάρκεια της κύησης δημιουργούνται αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση ασθενειών των ούλων, όπως είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Ειδικότερα, η αύξηση της προγεστερόνης στις εγκύους μπορεί:
Για τους παραπάνω λόγους, κατά την διάρκεια της κύησης, και ειδικά μετά τον 2ο μήνα μπορεί να δημιουργηθεί:
Είναι σημαντικό, ανεξαιρέτως κύησης, να φροντίζουμε να έχουμε υιοθετήσει μία σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Συγκεκριμένα, να βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα και να συνδυάζουμε το βούρτσισμα με καθαρισμό των μεσοδόντιων περιοχών, είτε με νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια, 1 φορά την ημέρα. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονισθεί ότι χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε σάκχαρα. Επιπλέον, χρειάζεται να αποφεύγουμε το κάπνισμα, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος, δεν ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας για έλεγχο και καθαρισμό. Αν εντοπιστούν προβλήματα στα ούλα ή στα δόντια σας, καλό θα είναι να τα αποκαταστήσετε πριν την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό οι οδοντιατρικές παρεμβάσεις να ελαχιστοποιούνται, κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αν αποκτήσουμε ουλίτιδα της κύησης, τότε τα ούλα μας φαίνονται κόκκινα, οιδηματώδη και ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή του νήματος. Επίσης, μπορεί να φαίνονται ξεκολλημένα από τα δόντια, ή ότι έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από αυτά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κακοσμίας ή άσχημης γεύσης. H ουλίτιδα της κύησης μπορεί να ξεκινήσει από το 2ο μήνα και να φτάσει μέχρι και το τέλος της κύησης, με περιόδους ύφεσης και έξαρσης, ειδικά κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η ουλίτιδα της κύησης αποκαθίσταται μετά το τέλος της κύησης και δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο, εκτός από τον τακτικό οδοντιατρικό καθαρισμό. Ωστόσο, μερικές γυναίκες, όπου το πρόβλημα έχει προχωρήσει βαθύτερα και πιθανότατα να έχει επηρεασθεί και το οστό, οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα, θα χρειαστούν περαιτέρω θεραπείες μετά το τέλος της κύησης.
Μια έγκυος μπορεί να εφαρμόσει τις ακόλουθες συμβουλές για να διατηρήσει τα ούλα της σε καλή κατάσταση, κατά την κύηση.
Να φροντίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 ή και 3 φορές την ημέρα, από 2 λεπτά κάθε φορά. Να επιμένετε με το βούρτσισμα, αλλά με ήπιες κινήσεις στις περιοχές που ματώνουν. Θα παρατηρήσετε ότι προοδευτικά θα ματώνουν λιγότερο. Να χρησιμοποιείτε μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα καθώς και στοματικό διάλυμα, σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που έχετε συχνούς εμετούς, κάντε αρκετές φορές ξέπλυμα του στόματος με νερό. Έπειτα, βουρτσίστε τα δόντια τουλάχιστον 1 ώρα μετά, για να έχει ουδετεροποιηθεί το pH στο στόμα σας.
Μία δίαιτα ισορροπημένη, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνες, χαμηλή σε λιπαρά και σάκχαρα, χαρίζει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στην έγκυο, μειώνοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας. Η λήψη βιταμίνης D και C, μέσω της διατροφής σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.
Ο οδοντίατρος σας θα μπορέσει να σας κάνει καθαρισμό και στίλβωση των δοντιών. Έτσι θα μειωθούν, ή ακόμη θα εξαλειφθούν σημαντικά, τα συμπτώματα της ουλίτιδας της κύησης. Το 2ο και 3ο τρίμηνο ίσως είναι ιδανική περίοδος για επίσκεψη στον οδοντίατρο, μιας και στο 1ο τρίμηνο γίνεται η οργανογένεση. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας χορηγήσει κάποια εξειδικευμένα τοπικά αντισηπτικά, ικανά για την αποδρομή έντονων συμπτωμάτων από τα ούλα. Επιπλέον, θα σας δώσει και πιο εξειδικευμένες οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή, εάν κρίνεται απαραίτητο.
Η επουλίδα της εγκυμοσύνης είναι μία υπερπλαστική βλάβη, αλλιώς ένας καλοήθης όγκος, που προέρχεται από τους ουλικούς ιστούς. Πιο συχνά, δημιουργείται κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Δεν έχει κάποιο συμπτώματα πέρα της εμφάνισής του και του γεγονότος ότι μπορεί να ματώνει λίγο περισσότερο κατά το βούρτσισμα. Τα αίτια που προκαλούν την επουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι:
Για τη θεραπεία της επουλίδας αρχικά χρειάζεται πολύ καλός καθαρισμός από τον οδοντίατρο, καθώς και αφαίρεση/εξομάλυνση κάποιων μηχανικών παραγόντων που μπορεί να ενοχλούν, όπως π.χ λείανση της προεξέχουσας έμφραξης. Επιπλέον, χρειάζεται πολύ καλή στοματική υγιεινή. Συνήθως, η επουλίδα υποχωρεί από μόνη της 1-4 μήνες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που παραμείνει, τότε μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση της από τον οδοντίατρο.
Με μια επίσκεψή σας στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά, θα σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα, για το πως θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενο πρόβλημα στην περιοχή των ούλων. Κύριο μέλημά μας είναι να έχετε γερά και υγιή δόντια, αλλά και υγιή ούλα.
Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο για την ουλίτιδα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή για να προχωρήσετε σε θεραπεία.
Cookie name | Active |
---|