
Επιχείλιος Έρπητας: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται;
23/12/2021
Κακοσμία στόματος: Εμφάνιση και απαλλαγή
12/04/2022Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, όπου για διάφορους λόγους εμποδίζει το μεταβολισμό και τη διάσπαση των υδατανθράκων που λαμβάνονται από τις τροφές. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση υψηλών ποσοστών γλυκόζης στο αίμα. Είτε αναφερόμαστε στο διαβήτη τύπου 1, 1,5 ή 2, η ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη ρύθμιση της νόσου γενικότερα.
Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να επηρεάσει ο διαβήτης την υγεία της στοματικής κοιλότητας; Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι ασθένειες που συγκεντρώνουν το υψηλότερο ρίσκο εμφάνισης σε ασθενείς με διαβήτη.
Τερηδόνα
Μια από τις πιο συνήθεις ασθένειες είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα ξεκινά καθώς αθροίζονται τα σάκχαρα των τροφών πάνω στα δόντια, τα οποία μαζί με παθογόνα βακτήρια δημιουργούν το κολλώδες επίχρισμα. Το ονομάζουμε οδοντική μικροβιακή πλάκα. Έπειτα, τα σάκχαρα των τροφών μεταβολίζονται από τα βακτήρια της πλάκας και δημιουργείται ένα πολύ όξινο περιβάλλον κοντά στο δόντι, το οποίο είναι υπεύθυνο σε σημαντικό βαθμό για το σχηματισμό της τερηδόνας.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένα ποσά σακχάρων, τα οποία τροφοδοτούν την οδοντική πλάκα. Επομένως, ελλοχεύει και αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσουν τερηδόνα στα δόντια τους.

Ουλίτιδα
Εκτός από τερηδόνα, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι μία φλεγμονή των ούλων που δημιουργείται από την παρατεταμένη επαφή της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, καθώς και της πέτρας, με τα ούλα. Εάν κατά την καθημερινή φροντίδα των δοντιών δεν αφαιρείται αποτελεσματικά η τροφή και η πλάκα από τα δόντια, τότε αυτή μακροπρόθεσμα οδηγεί σε φλεγμονή των ούλων.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν μειωμένη ικανότητα να καταπολεμούν τα βακτήρια και έχουν προδιάθεση στην εμφάνιση της ουλίτιδας.
Περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια μικροβιακή μόλυνση – φλεγμονή. Δεν αφορά μόνο τα ούλα, αλλά και το οστό, το οποίο αγκαλιάζει και συγκρατεί το δόντι στο στόμα. Είναι δηλαδή μία φλεγμονή, σοβαρότερη από την ουλίτιδα, που αφού επηρεάζει τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια ενός η περισσοτέρων δοντιών.
Τα άτομα, τα οποία έχουν διαβήτη, παρουσιάζουν αρκετά μειωμένη άμυνα στις φλεγμονές, όσο και χαμηλή ικανότητα επούλωσης, οπότε και πάλι μπορούμε να πούμε πως παρουσιάζουν αυξημένη προδιάθεση στην περιοδοντίτιδα. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το τελευταίο με τη σειρά του, ενδέχεται να προκαλέσει μειωμένη ικανότητα ελέγχου της περιοδοντίτιδας.

Ξηροστομία
Ορισμένες φορές, υπάρχει η πιθανότητα, ο διαβήτης να προκαλέσει ξηροστομία. Τι είναι η ξηροστομία; Αποτελεί μια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή σάλιου στο στόμα. Επειδή το σάλιο λειτουργεί ως καθοριστικός ρυθμιστικός παράγοντας σε ό,τι αφορά στην πρόληψη της δημιουργίας της τερηδόνας, θα λέγαμε πως και η ξηροστομία ως σύμπτωμα του διαβήτη μπορεί να αυξήσει την προδιάθεση στη δημιουργία της τερηδόνας.
Πρόληψη
Είδαμε κάποιες ασθένειες που συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό εμφάνισης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Πώς θα μπορέσει όμως κανείς να το προλάβει και να θωρακίσει τη στοματική του υγεία;
Το πιο σημαντικό βήμα είναι ο σωστός έλεγχος του σακχάρου του αίματος. Είτε αυτό γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, είτε με την υιοθέτηση υγιεινών καθημερινών συνηθειών, η ρύθμιση του σακχάρου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε ό,τι σχετίζεται με τη διασφάλιση της στοματικής μας υγείας. Πάμε να δούμε τη σωστή διαδικασία που θα χρειαστεί να εφαρμοστεί για να διατηρήσουμε ένα υγιές, γερό και λαμπερό χαμόγελο.
Βήμα 1ο
Επίσκεψη στον οδοντίατρό μας κάθε 6 μήνες για ενδελεχή εξέταση της στοματικής μας κοιλότητας. Ελέγχονται τα δόντια για τυχόν εμφάνιση τερηδόνας, αλλά και τα ούλα για εμφάνιση ουλίτιδας, αντίστοιχα. Στόχος η βελτίωση της στοματικής υγιεινής, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Βήμα 2ο
Βούρτσισμα δοντιών 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Το βραδινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο γιατί όσο κοιμόμαστε παράγεται μεγάλη ποσότητα σάλιου στο στόμα για να προστατεύσει τα δόντια μας. Συνεπώς, χρειάζεται να είναι καθαρά. Τί θα χρειαστεί να προσέξουμε; Το βούρτσισμα να μην γίνεται πάνω από 3 φορές την ημέρα και να μην ασκείται δύναμη γιατί φθείρεται το σμάλτο των δοντιών μας, αλλά και τα ούλα.
Βήμα 3ο
Μεσοδόντιος καθαρισμός μία φορά την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.
Βήμα 4ο
Μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος. Με το κάπνισμα χρωματίζονται τα δόντια μας. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανισθεί ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
Όσα αναλύθηκαν παραπάνω, φανερώνουν ότι ο διαβήτης ενδέχεται να επηρεάσει σε σημαντικά τα δόντια και τα ούλα του ασθενή. Είναι απαραίτητο οι νοσούντες να επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους, για να πραγματοποιηθεί άμεσα η σωστή διάγνωση.
Στο οδοντιατρείο μας στην Κηφισιά θα σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα, καθώς εστιάζουμε στη σωστή και τακτική φροντίδα των δοντιών και των ούλων. Θα σας συστήσουμε την καλύτερη θεραπεία, ώστε να ξεπεράσετε αποτελεσματικά οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να προκύψει στη στοματική κοιλότητα.